
שיפור מתמיד-כדרך חיים
6 במרץ, 2015
תלמידיו של חכם זקן שאלו אותו פעם מה השתנה בחייו מאז ההארה.
הוא ענה "לפני ההארה הייתי חוטב עצים ושואב מים.
מאז ההארה אני חוטב עצים ושואב מים."
עבודה היא דבר חשוב בחיים. ולו רק בזכות העובדה שכשליש מחיינו הערים מוקדשים לה.
שביעות רצון בעבודה היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על איכות חיינו - כ20% מתחושת איכות החיים הכוללת שלנו נובעת משביעות הרצון בעבודה.
אז כנראה שכדאי שנהיה מרוצים בעבודה... אבל איך עושים את זה?
עבודת המחקר של איימי וז’נייבסקי מאוניברסיטת ייל מרתקת בהקשר הזה.
היא מצאה שאנשים תופסים את עבודתם באחת מ 3 דרכים- כמקור הכנסה, כקריירה, כשליחות.
והדבר נכון לכל סוג עבודה – עבודות ניקיון , ניהול קרנות השקעה או הובלה בהייטק.
מאנשים שמתייחסים לעבודתם כאל מקור הכנסה תשמעו "אני חייב לעבוד בשביל להתפרנס", "עבודה זה לא משהו שנהנים ממנו", "הכיף בחיים הוא בזמן שמחוץ לעבודה". העבודה עבורם היא רק אמצעי להשגת מטרה – ההנאות המתאפשרות בזכות הכסף שמכניסה העבודה, הנאות שמושגות מחוץ לעבודה. אם לא היו חייבים לעבוד מסיבה כלכלית- לא היו עובדים בעבודתם הנוכחית. הם סופרים את הדקות בעבודה, מנצלים את כל ימי המחלה שלהם וממתינים בקוצר רוח לסופ"ש, לחופשות ולפרישה מעבודה.
אנשים שתופסים את עבודתם כקריירה רואים בה מקור להתקדמות בסולם כלשהו - דרגות, אחריות, ידע, הכנסה, כוח, מעמד חברתי בעבודה ומחוצה לה. הם משקיעים מעצמם בעבודה ומסמנים נקודות ציון של התקדמות היררכית לאורך הסולם. הם נהנים מהעבודה אך מוכרחים להיות בתנועה אל התפקיד הבא. קידום מבחינתם הוא הכרה הכרחית בערכם ביחס לאחרים.
אנשים שמתייחסים לעבודתם כאל שליחות (יעוד) ממוקדים בהנאה מהביטוי העצמי האישי שלהם, מהגשמת יכולותיהם. הם חשים שאי אפשר להפריד את העבודה מהחיים ("העבודה היא אני"), שהעבודה היא מטרה גם בפני עצמה והיא חלק מרכזי מאוד בחייהם. הם אוהבים את העבודה שלהם ומרגישים שהיא עושה את העולם מקום טוב יותר. אם יכלו לחזור לעבר ולבחור שנית את תחום עיסוקם- היו בוחרים שוב באותו תחום. הם שמחים "לקחת את העבודה הביתה", להתחבר חברתית עם אנשים מתחום העיסוק שלהם גם מחוץ לעבודה, ליצור קשרי עבודה תוך סיוע לאחרים וקיום אינטראקציה מסייעת ומקדמת הדדית.
המחקר הראה חד משמעית שאנשי היעוד חווים את שביעות הרצון הגבוהה ביותר בעבודתם, אך... גם בחייהם !
כבר כתבתי בעבר על חשיבות העיניים המביטות ולא הנוף שהן מביטות בו- על כך שלא חייבים להחליף עבודה – אפשר להביט בה אחרת ולבצע אותה אחרת. המחקר הזה מוכיח ששביעות רצון אפשר להשיג בכל עבודה. הכול תלוי בהתייחסותנו אליה.
ובכלל, מי אמר שלא נצליח לשלב את כל 3 תפיסות העבודה שצוינו במחקר לעיל ולספק את שלושתן? מדוע שעבודתכם לא תהיה בנוסף למקור פרנסה גם הקריירה שלכם (אם זה מדבר אליכם) וגם המקום בו אתם מבצעים את השליחות האישית שלכם בעולם הזה?
ונא לא להיבהל מהמילה שליחות- היא תקפה לא רק למי שמגייס עשרות מיליונים להצלת רעבים באפריקה או למי שמחפש תרופה לסרטן.
במחקר השתתפו גם עובדי נקיון בבתי חולים- אמנם היו שם פחות אנשים שראו בעבודתם שליחות אך גם בקרבם, מי מהם שראה בעבודתו מקור פרנסה חווה אותה כדבר משעמם וחסר משמעות. מי שבחר למצוא את המשמעות בעבודתו יצר קשרים חברתיים פוריים יותר עם החולים וצוות בית החולים כאחד, חיפש להדגיש את הערך המוסף של חשיבות עבודתו למקבלי השירות והיה שבע רצון יותר.
אימנתי פעם אישה מיוחדת מאוד. מטפלת בתחום הנפש ששכחה עם השנים את הסיבה שהביאה אותה לבחור במקצוע הלא קל רגשית ולא מתגמל כלכלית שלה.
כשנפגשנו, היא כבר הייתה מבוצרת כמה שנים מאחורי התפיסה שעבודתה היא מקור פרנסה ותו לא. היא התמודדה עם תחושות של קושי בעבודה, שחיקה ושאלות נוקבות אודות עתידה המקצועי והכלכלי.
רק כשנזכרה במהלך האימון בשליחות שלקחה על עצמה לפני 30 שנה בבחירת המקצוע שלה, הצליחה להיזכר גם בסיבות לאהבתה למקצוע, בחיבור העמוק בינו ובין עולם הערכים שלה. רק משם הצלחנו לתכנן שינוי באופן עבודתה שגם אפשר לה להתפרנס בכבוד וגם השאיר אותה מחוברת ליעודה במקצוע האהוב עליה.
אז שווה לחשוב...
כיוון שתחושתכם בעבודה מושפעת פחות ממה שאתם עושים ויותר מאיך שאתם עושים את העבודה...
איך תוכלו לשנות את עבודתכם או את חשיבתכם עליה, כדי למצוא בה משמעות?
נסו להעז ולחשוב במונחים של שליחות וייעוד- המילים הגדולות האלו שכל ציניקן יפטור אתכם מהן בגלגול עיניים מזלזל... סגרו את הדלת מהרעש בחוץ ושאלו את עצמכם – מה השליחות שלכם בעבודה היום?
אם עובד ניקיון בבית חולים מצליח למצוא משמעות לעבודתו בחיוך של חולה אחד ושיפור נראות חדר הקבלה לכל הצוות – גם אתם יכולים.
זה לא מאוחר מדי.
מחר היום הראשון של שארית חייכם המקצועיים.
אסיים במשל 3 הבנאים:
שלושה בנאים נשאלו מה הם עושים.
אמר הראשון- "אני מניח לבנים".
אמר השני- "אני בונה כנסיה".
אמר השלישי- "אני בונה את בית האלוהים".
עבודה, קריירה, יעוד... רואים את ההבדל?
קישור למאמר המקורי של איימי וז’נייבסקי מאוניברסיטת ייל-
http://faculty.som.yale.edu/amywrzesniewski/documents/Jobscareersandcallings.pdf
לחומר נוסף למחשבה לחצו כאן
"בחר עבודה שאתה אוהב וכך לא תצטרך לעבוד אפילו יום בחייך" - קונפוציוס
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------
